
CHIRURGIE DENTARĂ
Chirurgia dentara (orala sau dento-alveolara) este o ramura deosebit de importanta in stomatologie si ajuta la rezolvarea complicatiilor orale care impiedica functionarea si restaurarea danturii.
Ce tratamente stomatologice presupun intervenții chirurgicale?
Ca operatiuni chirurgicale care se pot rezolva intr-o clinica stomatologica intalnim:
- Infectii la nivelul radacinii dintelui care necesita rezectie apicala, denumite si granuloame apicale.
- Molari de minte inclusi sau semi-inclusi, canini inclusi
- Extractii dentare prin alveolotomie
- Diverse chisturi maxilare
- Incizie abcese normale sau complicate
ENDODONTIE
Ce este endodontia?
Endodontia reprezinta acea parte a stomatologiei care se ocupa de diagnosticul si tratamentul infectiilor pulpei dentare.
Ele pot aparea din cauza unui proces carios de mari dimensiuni sau de lunga durata (cauza bacteriana), dar si din cauza traumei ocluzale (cauza functionala).
O data cu imbolnavirea ireversibila a pulpei dentare, apare necesitatea realizarii unui tratament de canal.
Scopul tratamentului endodontic este de a steriliza sistemul endocanalar, pentru a preveni raspandirea infectiei in os sau pentru a o trata daca aceasta exista deja.


ODONTOTERAPIE
- durerile dentare;
- sensibilitatea la rece, cald sau dulce;
- respiraţia devine urât mirositoare (halenă fetidă);
- dinţii prezintă coloraţii negre, maronii sau gri pe anumite suprafeţe, etc.
ORTODONȚIE
Ortodontia este specializarea medicinei dentare care se ocupa de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Dintii strambi sau care nu sunt aliniati corect sunt mai greu de intretinut, pot fi pierduti mai devreme datorita cariilor sau parodontopatiei si obliga muschii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfunctia articulatiei temporo-mandibulare si dureri la nivelul gatului, umarului si spatelui.
Un alt dezavantaj este aspectul inestetic al dintilor strambi sau nealiniati corect.
Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai buna sanatate orala, un aspect mai placut si o durabilitate mai mare a dintilor.
Pe baza unor instrumente de diagnostic care includ anamneza medicala si dentara completa, un examen clinic, mulajul danturii, radiografii si fotografii speciale, medicul dentist sau ortodont decide daca se recomanda tratamentul ortodontic si elaboreaza un plan de tratament individual.


PEDODONTIE
Despre pedodontie
Pedodontia este specialitatea stomatologica ce are in vedere profilaxia si tratamentul afectiunilor specific dentitiei temporare (extractii, fluorizari, sigilari) si a dentitiei permanente la adolescent.
Copiii prezinta necesitati si probleme dentare diferite fata de cele ale adultilor, fiind nevoie sa fie tratati de medici in stomatologia pediatrica, de preferinta intr-o ambianta care ii vor face sa se simta in largul lor.
La prima vedere, dintii de lapte pot parea lipsiti de importanta, avand in vedere ca vor cadea si vor face loc dentitiei permanente.
Insa tocmai din acest motiv trebuie sa fie sanatosi: integritatea si sanatatea unui dinte de lapte asigura sanatatea dintelui permanent care ii va lua locul.
PROFILAXIE
Igienizarea dentara profesionala este o manopera de profilaxie dentara importanta, care se recomanda sa fie realizata de doua ori pe an in cabinetul stomatologic.
Prin igienizarea dentara se indeparteaza atat placa bacteriana cat si tartrul supra si sub gingival cat si o mare parte din coloratiile alimentare si cele cauzate de fumat, cu ajutorul etapei de curatare prin air flow.
Fiind un tratament usor de efectuat, de rutina si lipsit de durere, dar si cu efecte de imbunatatire imediata, vizibila, a aspectului dintilor, igienizarea dentara este una din procedurile cel mai des solicitate de pacienti, in special igienizarea cu airflow pentru cei care nu au tartru, ci doar coloratii sau doar placa bacteriana.
Igienizarea corecta a danturii atat la domiciliu cat si periodic in clinica stomatologica prin igienizarea profesionala, are un rol esential in prevenirea afectiunilor dentare cum ar fi gingivita si boala parodontala, care se manifesta prin sangerarea gingivala.


PROTETICA
Protetica dentară înseamnă refacerea dinților prin lucrări fixe: fațete, coroane și punți dentare, precum și prin lucrări mobile sau mobilizabile: proteze totale sau parțiale, proteze scheletate cu sisteme speciale, proteze pe implanturi.
Când se apelează la protetica dentară?
Atunci când avem unul sau mai mulţi dinţi lipsă, punţile dentare (pe dinti naturali sau pe implanturi) sunt o modalitate foarte bună de a înlocui spaţiile goale. Dinţii existenţi sunt utilizaţi pentru a crea literalmente un “pod” pentru a proteza zona în care dintele lipseşte. Protetica dentară înseamnă refacerea dinților prin lucrări fixe: fațete, coroane și punți dentare, precum și prin lucrări mobile sau mobilizabile: proteze totale sau parțiale, proteze scheletate cu sisteme speciale, proteze pe implanturi.
Ce materiale folosim
Punţile dentare sunt realizate din ceramică sau zirconiu-ceramică. Zirconiul înlocuieşte cu succes metalul din coroanele metalo-ceramice şi astfel culoarea lucrărilor protetice este aproape identică cu cea naturală. Atunci când estetica dentară este prioritară, mai ales la dinţii frontali cu distrucţii majore, o coroană ceramică pe zirconiu este răspunsul pe care clinica noastră îl oferă. Zirconiul dentar este răspunsul şi pentru pacienţii care dezvoltă alergii la metale.
RADIOLOGIE
In clinica Eco Smile investigațiile imagistice se realizează folosind tehnica modernă de radiologie digitală,care prezintă o serie de avantaje fata de radiologia convențională clasica, cea mai importantă fiind doza foarte mica de radiații încasată de pacient.
Un alt aspect important este calitatea imaginii, rezoluția si contrastul excepționale si timpul foarte scurt de realizare a radiografiei, medicul având nevoie doar de câteva secunde pentru a putea obține imaginea radiologică .
Astfel, radiologia digitală devine un instrument prețios in diagnosticarea cu acuratețe si tratarea afecțiunilor dentare.
